2008. november 7., péntek

Kallimakhosz

Az alexandriai könyvtár legismertebb könyvtárosa Kallimakhosz volt. Előkelő, de elszegényedett családba született. Mielőtt II. Ptolemaiosz a könyvtárba hívta volna, tanítóként dolgozott.
Széles körű tudományos tevékenységet folytatott, és számomra kissé hihetetken, de egyes adatok szerint mintegy 800 tekercsnyi tudományos életművet tulajdonítanak neki. És ehhez még nem vettük hozzá költeményeit, ugyanis érdemes azt is megemlíteni, hogy a legtöbb helyen görög költőként nevezik meg. Philétasz melett ő volt a hellenisztikus elégia megteremtője. Fő műve az „Aitia” (Okok) címet kapta, négy részből állt. De ezen kívül írt még pl. 85 epigrammát, 13 kisebb költeményt, és még sorolhatnánk.
Viszont egyik legfőbb munkájának tekinthetjük a 120 tekercsből álló irodalmi bibliográfiáját, a Pinakes-t, amely alfabetikus sorrendben és műfaji szempontok szerint osztályozva foglalta össze a görög irodalom hagyatékát. Alfred Hesel "A könyvtárak története" című könyvében azt írja, hogy Kallimakhosz valószínűleg tanítványai közreműködésének segítségével írta meg a katalógust, amely az ókor későbbi bibliográfiáinak alapjául szolgált.

Nincsenek megjegyzések: